Vinnare och förlorare på bitcoin

Bitcoin-kursen sjönk tidigare i år, men är nu på väg upp igen. Vi kommer dock troligen att få se både vinnare och förlorare på den digitala valutan även i fortsättningen. För även om det går att tjäna pengar, så går det även att förlora på bitcoin.

Bitcoin är troligen en av de mest volatila valutor, eller tillgångar om man så vill, som har skådats på länge. Aktuell bitcoin-kurs hittar du på Btcx. Det är långt ifrån toppnoteringen från slutet av 2017, men en bitcoin är återigen värd mer än 10 000 dollar, skriver Dagens industri. Ett ytterst banalt påpekande är att medan vissa tjänar pengar på bitcoin är det andra som förlorar, som alltid när det gäller den här typen av tillgångar.

Var rädd om ditt kontoBitcoin-mining

Det finns också vissa risker som är unika för bitcoin och andra kryptovalutor. Den största risken är att få sitt konto hackat. Detta kan drabba den som förvarar sina coins på kontot hos en handelsplats, vilket kan jämföras med att ha känsliga uppgifter om sig själv på sitt webbmailkonto.

En som drabbats av just detta är Karl-Johan Karlsson, som köpte 1000 bitcoins för 2000 kronor 2010, och lagrade dem på handelsplatsen Mt Gox. Denna sajt utsattes dock för en hackerattack, och hans coins gick upp i rök. Idag skulle 1000 bitcoins vara värda 88 miljoner kronor, skriver Breakit.

Just risken att få sitt konto hackat gör att det är viktigt att förvara sina coins i en separat wallet, som inte är uppkopplad mot nätet. I det här klippet förklaras hur du förvarar dina bitcoins på bästa sätt.

Se också upp för investeringar i bitcoin via certifikat. Nackdelen med denna typ av investeringar är att man inte äger kryptovalutan själv. Risken är dessutom hög: sju på en sjugradig skala, och investeringen omfattas inte av insättningsgarantin, skriver Svenska Dagbladet.