Tyskland

Tyskland är en av Sveriges största handelspartners, och har varit så under lång tid. Det finns, trots den geografiska närheten, dock flera skillnader mellan tysk och svensk affärsetikett, och dessa är viktiga att känna till.

Sverige har under efterkrigstiden kännetecknats av en ökad grad av informalitet. Vi tilltalar inte varandra med titel längre, och inte heller med ni, utan du används även mellan främlingar. Vi är också mer avslappnat klädda på jobbet än i många andra länder.

Det här kan ställa till problem när ett svenskt företag ska göra affärer med utlandet. Utomlands kan nämligen den svenska relativt avspända inställningen tas för slapphet och oartighet. Det gäller t.ex. vid affärer mellan Sverige och Tyskland, som är en mycket viktig marknad för den svenska industrin.

I vissa länder börjar en ekonomisk förhandling med lite småprat. I Tyskland anses detta vara för privat. Småpratet kommer senare, när man har lärt känna varandra. Istället vill tyskarna gå direkt på affärerna. Var beredd på långa förhandlingar, där alla detaljer diskuteras ingående. Detta beror på att tyskarna vill eliminera alla chanser till missförstånd. Av samma anledning kommer de att komma väl förberedda till mötet, med en sammanställning av nödvändiga fakta och detaljerad information. De kommer att förvänta sig något liknande från motparten.

Hälsningar och tilltal

Det blir många handskakningar när man gör affärer med Tyskland. Det finns dock en ordning för vem som ska sträcka fram handen först. Oftast är det den som är högst i företagets hierarki som sträcker fram handen först. Om man möter en grupp människor ska man också sträcka fram handen när man presenterar sig.

Det vanligaste är att man tilltalar sina affärspartners med Sie, vilket betyder ni. Man använder också titlar, som Herr och Frau. Var extra uppmärksam på om någon presenteras eller presenterar sig som ”Fräulein”, och tilltala henne i så fall som det. Det är också inte helt ovanligt att någon presenterar sig som Doktor. Tyskarna fäster stor vikt vid högre utbildning.