Smarta smitare

Det är ingen hemlighet att många förmögna svenskar gömmer pengar utomlands. Men det många inte visste förrän i våras var att det inte bara var bankkonton i Schweiz som gömmer stora summor, utan även mygleri på andra sidan Atlanten, i Panama. Det kallas för brevlådeföretag och det är stort.

arbeta-skrivaTidigare rapporterades det här om hur många svenskar som gömmer åtskilliga miljoner i olika bankkontot i skatteparadis runt om i Europa. Det brukar vara länder som Luxemburg och Schweiz det handlar om när det kommer till detta och det är inte förrän nyligen som bankerna i dessa länder vill att kunderna betalar rätt i skatt i sina hemländer, något som gör att många tvingas till självrättning eller helt enkelt åker på en stor bakskatt och eventuellt åtal för skattesmitning.

Gömma pengar i andra länder och undkomma ansvar

Under våren 2016 uppdagades det att det fanns ett helt annat sätt att gömma pengar på, bort från svensk skatt och insyn. Nämligen via brevlådeföretag i länder som Panama, i Sydamerika Detta avslöjande skapade rubriker i länder över hela världen, eftersom miljonärer och miljardärer kommer från alla håll och kanter men det som förenar dem är att de förvarar sina tillgångar gömt i andra länder. En bank i Sverige som dessutom var med och hjälpte sina kunder att undvika svensk skatt var ingen annan än Nordea. Nordea hjälpte sina allra rikaste kunder att slippa betala skatt genom att just skapa brevlådeföretag via advokatbyrån Mossack Fonseca i just Panama, något som gjort att det kallas för just Panamadokumenten. Andra länder som också har brevlådeföretag där ägare kan dölja sina affärer är:

I Svenska Dagbladet benämns avslöjandet som en av historiens största läckor där journalister samarbetat med varandra från flera olika länder och dessutom under en lång tid. I Sverige var det SVT som var först ut med att rapportera om hur vår egen storbank Nordea var inblandad, något som givetvis fick vindarna att yra kring den skandalomsusade banken. Panamadokumenten handlar om sammanlagt 11,5 miljoner dokument som över 100 medieorganisationer världen över arbetat med i över ett års tid.

Nordea är inte bara den svenska bank som är noterad i dokumenten, denna är även en av de mest aktiva som finns med och man räknar med att Nordea varit aktiv mellanhand till ungefär 300 till 400 brevlådeföretag, på elfte plats av alla banker med i databasen. Det tros vara cirka 14 000 banker med så det går snabbt att räkna ut att Nordea varit riktigt insyltad.