Skulder och lån

I dag skriver vi om lån och skulder, om hur man kan tänka när man planerar sin egen privatekonomi samt om saker man kanske inte bör göra om man vill hålla sin inom lagens fastställda ramar.

Bekymrad räkningarNågot som man bör göra när det kommer till pengar är att betala tillbaka sina skulder. En som inte gjort det är en som studerade med svenskt studiemedel i USA och som sedan stannade där och vägrade betala tillbaka en enda krona. Nu har han däremot fått en amerikansk dom emot sig, där käranden var just CSN, och nu är dagarna då vägrandet är en ren omöjlighet. Tydligen finns det närmare 9 000 personer bosatta i USA som inte har betalat tillbaka, eller vägrar snarare, att betala tillbaka sina skulder hos CSN. I och med denne dom verkar det dock vara mer än möjligt för den svenska studiestödsnämnden att kräva tillbaka sina pengar, för att kunna låna ut dessa igen, till nya studenter med framtidshopp och yrkesambitioner. Mer om detta kan vi läsa om i en artikel i ST.

Att samla sina lån på ett och samma ställe

Ja det är nog en fördel att ha koll på sina lån och sina skulder, om du tar ett privatlån hos freedom är det ett lån utan säkerhet, det betyder att det är ett blancolån och du som låntagare behöver inte ställa något i säkerhet, så som egendom exempelvis. Att sedan samla sina lån är alltid en fördel, då blir det samma ränta och lånen är på ett och samma ställe, mindre förvirring och mindre. I Dagens Nyheter kan man läsa vidare om just detta, att samla lån, för det kan nämligen vara ett sätt att spara pengar på, tusenlappar närmare bestämdt. Genom att till exempel lägga in lånet på ett fritidshus i ens ordinarie bolån kan spara en hel del massa pengar, särskilt om det är en dyrt topplån och lånen är i olika banker. På det sättet kan husdrömmar eller stugdrömmar förverkligas och dessutom till ett lägre, med fördelaktigt och enkelt sätt än vad man kanske tänkte från allra första början. Ett tips från coachen alltså, sedan är det ju givetvis upp till var och en att göra som de vill med sina pengar, men att betala sina studieskulder – det är ett måste.