Lär dig vett och etikett av experten

Etikett är en förutsättning när man arbetar internationellt. Att ta seden dit man kommer kan vara en bra utgångspunkt, även om det inte alltid passar sig att anamma alla de kulturyttringar man ser. Många räknar med att man som utlänning kommer bete sig annorlunda, och det är bättre att försöka ge ett avskalat och neutralt intryck för att inte störa en social ordning.

Etikettregler har blivit en egen marknad idag. Mats Danielsson är en erkänd etikettdoktor och man kan besöka hans sajt här: http://www.matsdanielsson.se/. Han ger kurser i etikett och gott bemötande, vilket är av största vikt när man arbetar som entreprenör eller affärsman.

Läs på om etikettsregler för utlandsvistelser

Både Aftonbladet, Sveriges Radio och Svenska Yle använder Mats Danielsson som expert när det kommer till frågor om vett och etikett. Något så enkelt som hur man hälsar på varandra i olika länder kan vara svårt att hålla reda på, och där kan det vara bra att i förväg läsa på:

– Men man kan misslyckas. Jag har en god vän från Polen, vi beräknade det lite fel och det slutade med en rejäl puss på munnen, skrattar Mats Danielsson – Sveriges Radio

Det viktiga är att läsa på innan man ska göra affärer i utlandet. Men se upp med att läsa för minutiöst, det får inte bli stelt heller. Ofta är folk vana vid att folk har olika seder i olika länder, därför är det inget konstigt om du uppför dig på ”fel” sätt. Så länge du visar att du är ödmjuk för dina misstag, och öppen för att lära dig hur man gör, så kommer du komma långt.

En annan viktigt sak att tänka på är att inte döma ut andra kulturers sätt att umgås, hälsa eller uppföra sig kring bordet.