Kina

När man kommer till ett annat land för att göra affärer, är det andra regler som gäller, och Kina är inget undantag. Kineser har en annorlunda förhandlingsteknik där de kan dra sig ur affärerna när som helst. Dessutom värderar de visitkort väldigt högt.

3288165-kinas-flagga-1

I en artikel skriver man om hur det bli allt viktigare att känna till hur den kinesiska kulturen fungerar i den globala ekonomin. Förstår man som svensk inte den kinesiska förhandlingstekniken kan det göra att man tappar en affär, eller i värsta fall tappar ansiktet. Till exempel är det så att ingenting är klart förrän allting är klart i Kina. Det kan hända saker i affärerna ända till betalningen gått igenom. Det finns även en rad etikettregler i Kina och vill man visa respekt i affärssamanhang bör man ta väl hand om andras visitkort. Det är även viktigt att man har ett visitkort med kontaktuppgifter på engelska på ena sidan och mandarin på den andra.

Specialgjort visitkort

Vet man med sig att man ska till Kina och göra affärer är det alltså viktigt att man beställer en specialanpassad typ av visitkort online eller fixar det på annat sätt. Den som vill utforma visitkortet helt på egen hand bör besöka företaget JohnLooks hemsida eller kanske gå in på deras Facebook för att läsa lite mer om vad de kan erbjuda. Det är inte bara i Kina som visitkortet är viktigt, utan det är en viktig del när man ska göra affärer i Sverige och i princip i alla andra länder också.

Ta hand om visitkortet

Eftersom att visitkortet är så pass viktigt i Kina ska man alltid se till att överlämna sitt visitkort med båda händerna till mottagaren, skriver Dagens Nyheter. Tar man emot ett visitkort från en kines ska man även se till att läsa det noggrant och sedanstoppa det i bröstfickan. Att stoppa ett visitkort i bakfickan är absolut inte okej i Kina.