Fler startar eget utomlands

Många är det som flyttar utomlands för att prova lyckan, med både studier, kärlek och jobb. Idag skriver vi om de bästa tipsen för att lyckas karriärmässigt i ett annat land samt om vad man bör tänka på om man driver ett företag eller bolag utomlands.

asiatisk affärsmanI SvD kan vi läsa att allt fler svenska kvinnor faktiskt vill flytta iväg till ett annat land än Sverige och göra karriär. Nu finns det specifika yrkesnätverk som ger de som går med ett större kontaktnät och därmed helt andra förutsättningar för att faktiskt lyckas ta sig fram i ett annat land och dessutom lära sig mer om arbetskulturen. För det är nämligen så att det inte bara är språket som skiljer mellan till exempel Japan och Sverige, det är dessutom helt andra kulturella komponenter som kan vara bra för den nytillkomne att känna till, inte minst för att lyckas i arbetslivet.

Betala rätt skatt – viktigt

När man sedan startar ett bolag i ett annat land än i Sverige bör man tänka på att även om man registrerar ett bolag utomlands så måste man betala skatt om man till exempel öppnar en filial i Sverige. Det handlar i grund och botten om att det ofta är mycket billigare att starta ett företag utomlands, som i Storbritannien och Estland, men om verksamheten ändå när nordliga Sverige så bör man betala svensk skatt. Annars räknas det som svartarbete, något som kostar svenska staten 133 miljarder om året enligt Skatteverkets egna uppskattningar, det är faktiskt lika mycket som fem procent av Sveriges BNP. För redovisningsofferter rekommenderar vi att du jämför mellan olika byråer, detta gör du med fördel här: http://www.redovisningsofferter.se/bokf%C3%B6ring

Numera granskar Skatteverket ett antal utvalda företag i hemlighet varje år för att korrigera skattefusk och misstag/okunskap inom ämnet. Om detta kan vi läsa i DN.

Ja skatterätt är bra att kunna när man startar ett aktiebolag, men sedan finns det en hel massa annat som kan vara bra att ha koll på också, mer tips kan du få av videon nedan: